BedrijfsDOT

FabLab Groningen: MakersEducatie

Maakonderwijs is leren door te maken. Dat is door ‘trial and error’, vallen en opstaan, veel nieuwe dingen uitproberen om uiteindelijk de nieuwsgierigheid en creativiteit van je leerlingen te prikkelen, ze nieuwe technieken te leren en heel veel kennis op te doen. Het leert ze technologie in te zetten voor een duurzame samenleving, waarin ze actief en kritisch kunnen participeren. Als docent is het beginnen met maakonderwijs vaak het lastigst. Wil jij daarom samen met een groep enthousiaste collega’s werken aan een leeromgeving waarin je leerlingen stimuleert tot het worden van jonge uitvinders, die straks verantwoord en oplossingsgerichte technologie kunnen toepassen in de duurzame samenleving? Dan is de BedrijfsDOT (Docent Ontwikkel Team) iets voor jou!

In de BedrijfsDOT maak je deel uit van een netwerk van makers, een ontwikkelteam. Je schoolt jezelf en elkaar in de verschillende technieken die in het E-Lab of FabLab samenkomen. Als deelnemer van de BedrijfsDOT leer je om jouw inspiratie en ideeën om te zetten in concrete lessen. We werken met verschillende digitale technieken en fabricage waarbij de 21e eeuwse vaardigheden ontwikkeld worden: niet alleen op ICT vlak, maar ook ‘communiceren’, ‘creatief, kritisch en oplossingsgericht denken’, en ‘samenwerken’ spelen hierbij een grote rol.

Verschillende thema’s komen voorbij, van virtual reality tot 3D-printen, van programmeren tot internet of things. Onder begeleiding van experts van het FabLab Groningen ga je aan het werk met een of meerdere onderwerpen naar jouw keuze. Als deelnemer leer je vanuit een praktische en vrije werkvorm in het FabLab, één van de E-Labs of andere labs en inspirerende (maak-)omgevingen omgaan met deze technieken. FabLab biedt hierbij ondersteuning en waar mogelijk de middelen om de lessen daadwerkelijk toepasbaar te maken. Daarvoor benaderen we waar nodig externe experts (ook buiten de bijeenkomsten om). Voor de geïnteresseerden kunnen we een verdieping aanleveren om thuis of op school mee verder te gaan.

We zouden het leuk vinden het eindresultaat te presenteren op de Maker Faire in 2021.

Spreekt je dit aan? Schrijf je dan in voor de BedrijfsDOT!

(De link stuurt je naar de website van de RUG, Science LinX, waarbij je onderaan de bladzijde het formulier in kan vullen.)