Eigen gemaakt toetsenbord

Huub Bouwkamp is een tijdje geleden bij het Fablab in Groningen langs geweest om een frame uit te laten laseren voor een eigen ontworpen toetsenbord. Het was voornamelijk een leuk hobby project. De resultaten vielen uiteindelijk een beetje tegen, maar dat zijn alleen maar lessen voor de volgende keer.
Zie ook deze webpagina voor meer informatie: http://imgur.com/a/2vlLc

Ontwerp: Huub Bouwkamp

Machine: Lasersnijder

Materiaal: Multiplex 3mm

Huub verteldt over zijn Fabmoment het volgende:

“Ik heb bij het Fablab Groningen 2 platen voor een toetsenbord laten snijden. Het materiaal dat ik gebruikte was 3 mm dik multiplex hout. Ik heb slechts van een van de platen daadwerkelijk een toetsenbord gemaakt. Ik liep bij de eerste namelijk tegen een paar problemen op:

– Ten eerste is hout niet het ideale materiaal voor een mechanisch toetsenbord. Omdat het lastig is om met hout dunner dan 3 mm dik te werken moet je de switches in de plaat lijmen zodat ze niet voortdurend  losgaan. Hierdoor ziet het toetsenbord er van binnen niet mooi uit.

– Ten tweede veert hout nogal veel mee als je er kracht op uitoefent. Hierdoor voel je het hele toetsenbord meebewegen als je typt.
– Ten slotte ben je genoodzaakt dikke randen om de toetsen heen te maken zodat de zijkanten niet breken wanneer je het vastschroeft, persoonlijk vind ik dit niet mooi. Of je kunt, zoals ik gedaan heb dunne randen nemen en de plaat niet vastschroeven. Ik heb er spijt van dat ik voor de laatste optie heb gekozen omdat ik creatief moest zijn met de behuizing. Als de rand dikker was geweest had ik gewoon verschillende laagjes van hout op elkaar kunnen stapelen om de behuizing te maken.
Ik heb de tweede plaat niet gebruikt omdat ik het zonde vind van de switches en de microcontroller die erin verwerkt zouden worden. Ik gebruik die liever voor een ander project waarbij ik een plaat uit 1,5 mm dik metaal ga gebruiken. Dit kun je helaas niet laten snijden bij het fablab.

Ik vond het wel leuk om met dit toetsenbord bezig te zijn geweest. Solderen was leuk en zelfs met mijn minimale ervaring heel goed te doen. De firmware voor het toetsenbord maken was ook zeer goed te doen met de juiste instructies.

Mocht je zelf ook een vergelijkbaar project willen maken, ik heb deze internetpagina gebruikt voor het solderen: https://deskthority.net/workshop-f7/brownfox-step-by-step-t6050.html En deze pagina voor het maken voor de firmware: https://deskthority.net/workshop-f7/how-to-build-your-very-own-keyboard-firmware-t7177.html ”

toetsenbord_hout_frametoetsenbord_hout_electronicstoetsenbord_hout_electronics+frame