3D-printer: Ultimaker 2 & Ender CR6 SE
Wat kan ik hiermee doen?
Met 3D-printers kun je nauwkeurig onderdelen printen in verschillende materialen en kleuren. Denk hierbij niet alleen aan plastic maar bijvoorbeeld ook hout, brons en zelfs koolstofvezel!
Wat kunnen onze printers?
- Onze machines printen voornamelijk met de filamenten PLA (voor gedetailleerde prints) en PETG (sterk en geschikt voor technische doeleinden). Andere materialen zijn ook beschikbaar, vraag naar de mogelijkheden.
- Onze grootste printer heeft een printvolume van 235x235x250 mm. Het is ook mogelijk om een object in meerdere delen te printen die je later in elkaar zet.
Wat heb ik nodig om te printen?
- Een 3D-model: deze kun je zelf tekenen in software zoals Fusion 360 of Tinkercad.
- STL bestand of G-code: je levert het 3D-model aan als STL-bestand of G-code, zodat de printer kan lezen wat hij moet printen.
- Je kunt ook een kant en klaar model vinden op internet. Een voorbeeld is thingiverse.com, een bibliotheek met gratis modellen om te downloaden.
Waar moet ik op letten?
- SketchUp modellen werken niet goed om 3D-prints van te maken.
- Let erop dat de wanden van het model dik genoeg zijn. Wanden die dunner zijn dan de dikte van het filament (1,75mm) kunnen niet geprint worden.
- Wil je een scan maken en daar een 3D-print van maken? Stuur ons een duidelijke foto met maten van hetgeen je wil scannen, dan kunnen wij advies geven of het haalbaar is.
- Tip: wil je een bestaand onderdeel printen van bijvoorbeeld een koffiemachine? Zoek dan eerst eens op internet met de naam van het model. Het is goed mogelijk dat het onderdeel al te vinden is.
Materiaal?
- Je kunt met je eigen materiaal printen of het filament van Fablab gebruiken (zie onze prijslijst).
Wat kost het?
- Een print kost €10 per plaat die we aanzetten + materiaal per meter. Een print nog een keer aanzetten kost €5 per plaat.