3D scanner

Wat kan ik hiermee doen?

Met deze machine is het mogelijk een bestaand voorwerp in 3D in te scannen zodat je het als digitaal bestand kunt bewerken en zelfs in 3D uitprinten.

Met behulp van rode laserlijnen tast de scanner een voorwerp af en meet zo de afstand tot het oppervlak, zowel de hoogte als de breedte en de diepte. Alle gemeten afstanden worden vertaald naar ruimtelijke punten die in de software verzameld worden en weergegeven als een ‘puntenwolk’ (point cloud) Door dit proces aan elke zijde van het voorwerp te herhalen krijg je een totaalbeeld in 3D. Vervolgens ga je met behulp van de software de ingescande delen aan elkaar lijmen door overeenkomstige punten in de scans te definiëren. Aan de hand daarvan kan de computer afleiden hoe de verschillende puntenwolken aan elkaar vast gezet moeten worden. Je hebt daarna een volledig 3D bestand van je voorwerp.

Wat kunnen onze scanners?

  • We hebben meerdere scanners. Een Kinect die vooral geschikt is voor mensen of ruimtes en een Nextengine scanner die objecten van max. 30x30x30cm kan scannen in een hoge resolutie.
  • 3D print van een (kapot) onderdeel maken ter vervanging? Stuur ons een mail met foto’s van het onderdeel, dan kijken we naar de opties.
  • Per zijde duurt het scannen ongeveer 2 minuten (voor de Nextengine), het aan elkaar lijmen is afhankelijk van het aantal scans dat er gemaakt is, de kwaliteit van de scans en de ervaring met de software. Het is aan te raden om de eerste keer een eenvoudig voorwerp te kiezen om zo het proces te leren kennen.

Waar moet ik op letten?

  • Een binnenkant scannen kan heel moeilijk zijn, in veel gevallen is het handiger om de opening af te sluiten en later in de software er een nieuw gat in te maken.
  • Zorg voor een opstelling waarmee je object stabiel kan staan.
  • Met wat wit poeder (bijvoorbeeld gips of magnesium) kun je het object makkelijker herkenbaar maken voor de scanner.

Hoe kan ik gebruik maken van deze machine?

Als je nog geen cursus 3D scannen hebt gevolgd zal een fablab medewerker je helpen. Ze zullen je adviseren en indien nodig je files opschonen. Let wel, hier zijn extra kostten aan verbonden.

Wat kost het?

4 Uur zelfstandig onze scanner gebruiken met de handleiding kost 15 euro. Wil je iets laten inscannen door onze deskundigen? Dan rekenen we daar een uurloon overheen obv de tijd die het kost.