3D scanner 2

Met deze machine is het mogelijk een bestaand voorwerp in 3D in te scannen zodat je het als digitaal bestand kunt bewerken en zelfs in 3D uitprinten.

Met behulp van rode laserlijnen tast de scanner een voorwerp af en meet zo de afstand tot het oppervlak, zowel de hoogte als de breedte en de diepte. Alle gemeten afstanden worden vertaald naar ruimtelijke punten die in de software verzameld worden en weergegeven als een ‘puntenwolk’ (point cloud) Door dit proces aan elke zijde van het voorwerp te herhalen (minimaal vier zijden: links-rechts-voor-achter) krijg je een totaalbeeld in 3D. Vervolgens ga je met behulp van de software de ingescande delen aan elkaar lijmen door overeenkomstige punten in de scans te definiëren. Aan de hand daarvan kan de computer afleiden hoe de verschillende puntenwolken aan elkaar vast gezet moeten worden. Je hebt daarna een volledig 3D bestand van je voorwerp.

Door de ingebouwde camera wordt er van elke zijde een foto gemaakt die als een huid over de puntenwolk gelegd wordt (dit heet een ‘texture’). Daardoor krijgt je digitale versie meteen dezelfde kleur als het origineel.

Per zijde duurt het scannen ongeveer 2 minuten, het aan elkaar lijmen is afhankelijk van het aantal scans dat er gemaakt is, de kwaliteit van de scans en de ervaring met de software. Het is aan te raden om de eerste keer een eenvoudig voorwerp te kiezen om zo het proces te leren kennen.

Hoe kan ik gebruik maken van deze machine?

Als je nog geen cursus 3D scannen hebt gevolgd zal een fablab medewerker je helpen. Ze zullen je adviseren en indien nodig je files opschonen. Let wel, hier zijn extra kostten aan verbonden.

Stuur een reseveringsverzoek