Sublimatieprinter

Wat is sublimatie?

Sublimatie is een proces dat gebruik maakt van hittegevoelige inkten die een verbinding kunnen maken met een speciaal hiervoor gecoat oppervlak en kan toegepast worden op metaal, keramiek, polyester, textiel, glas, kunststof enz. Sublimatieinkten hebben de eigenschap over te gaan van vaste vorm naar gasvormige toestand zonder door de vloeibare fase te gaan, ze veranderen in een gas dat de mogelijkheid heeft een verbinding aan te gaan met oppervlakken van polyester of acrylaat. Hierdoor zijn gesublimeerde prints water- en UV-bestendig omdat het beeld zich niet aan de oppervlakte bevindt maar deel uitmaakt van het oppervlak.

Hoe werkt het?

Een tekening of foto wordt in de computer ingeladen en na eventuele aanpassingen afgedrukt met de sublimatieprinter op speciaal hiervoor gecoat papier. Vervolgens wordt de afdruk op het te sublimeren product gelegd en met behulp van een hittepers overgebracht. De inkten gaan door de hitte over in gas en de moleculaire structuur van het oppervlak gaat open, waardoor de inkten gemakkelijk binnen kunnen dringen. Op het moment dat de hitte wordt weggenomen gaan de inkten terug naar hun vaste vorm en sluit tegelijkertijd ook de moleculaire structuur van het oppervlak, de inkten zitten dan gevangen binnenin het oppervlak.

In het FabLab kunnen sublimatieprints tot maximaal A3 formaat in full color afgedrukt worden. Daarnaast beschikt het lab over spuitbussen om bijvoorbeeld hout, glas of metaal van een sublimatiecoating te voorzien. Een sublimatiecoating moet egaal opgebracht worden en vervolgens in een oven gedroogd worden voordat deze geschikt is voor het sublimatieproces. Dit proces lijkt enigszins het glazuren wat pottenbakkers doen.