Oude jeugdliefde hernieuwd: Mobaco

Flip Drukker kwam een tijd geleden bij het Fablab om speelgoed uit zijn jeugd na te maken. Erg leuk voor zijn kleinzoon, die nu zijn leeftijd heeft toen hij zelf met ‘Mobaco’ speelde.

Ontwerp: Flip Drukker/Winand Slingenbergh/Google

Machine: lasersnijder

Materiaal: multiplex 3mm

mobaco2

Flip schrijft over zijn Fabmoment:

“Van een vriendin kreeg ik een zak vol speelgoed – met de dozen in flarden erbij – waarmee ik in mijn jeugd veel mee gespeeld heb: Mobaco, een soort voorloper van Lego, maar dan anders.

Mobaco bestaat uit grondplaten met een raster van vierkante gaten, waarin paaltjes geplaatst kunnen worden. De paaltjes hebben aan alle kanten een verticale gleuf. Door de palen in de gaten te plaatsen, kunnen er wanden, deuren, ramen etc. In de gleuven geplaatst worden, en zo kan je een heel bouwwerk maken. De grondplaten echter waren versleten en de palen staan daarom wiebelig en schots en scheef; mijn kleinzoon Jaran (4) kan daar nog niet echt mee dealen.

De oplossing was het FabLab! Ik kwam er in contact met Winand, die voor mij twee prachtige nieuwe grondplaten laserde. Daarvoor maakte hij eerst een serie proefjes, waarbij hij mat stapjes van 0,05 mm vierkantjes laserde, van 11 mm tot 12,5. Zo konden we het best passende vierkantje uitzoeken. Dat op zich was al lastig, de paaltjes zelf waren ook niet allemaal precies 12 mm. Toen hebben we gekozen voor 11,85 mm en daarna zijn de beide platen met een exact raster gelaserd.

Donderdags kan Jaran bij ons fijn met de Mobaco spelen!”